Om onze nieuwe 3D Printer goed te gebruiken, zullen wij op 11 november(*) een speciale “Focus Dojo” houden. Dit is dus geen normale dojo sessie waar iedereen zijn eigen ding doet. In plaats daarvan gaan wij met alle deelnemers hetzelfde doen, wat dus grotendeels klassikaal is. Omdat 3D printen tijd kost, hebben wij besloten om hier een leuke dag (09.30u-17.00u) van te maken, alsof je één dag op TechKamp bent!

(*) Kan je niet op 11 november of zit de inschrijving al vol, maar wil je wel graag meedoen? Laat het ons weten via deze Doodle! Dan weten wij hoeveel animo er is om dezelfde Focus Dojo nogmaals te organiseren, en op welke datum. (Woon je in Hazerswoude? Zet dan even “HZ” achter je naam. Bij voldoende animo, doen we er ook één in Hazerswoude.)

Wat gaan we doen?

We gaan samen een autootje 3D modelleren met Blender. We gaan hem zó ontwerpen dat de wielen kunnen draaien. Daarna gaan we ons 3D model omzetten in instructies voor de 3D printer, en we gaan natuurlijk 3D printen! Verder gaan we niet de hele dag achter de computer zitten. We zullen ook leuke spellen gaan doen, bijvoorbeeld met een bal. Zo hebben we een gezonde mix van lekker “techen”, en bewegen.

 “Low-Poly” auto voorbeeld

 Gladde auto voorbeeld

Voor wie?

 • 8-13jr
 • Je hoeft nog geen ervaring met 3D modelleren te hebben; wel is het belangrijk dat je enigszins vlot met toetsenbord en muis kan omgaan. Ter indicatie: Blind typen hoef je nog niet te kunnen, maar je moet wel alle lettertoetsen binnen 2 seconden kunnen vinden.
 • Je wilt zelf meedoen, omdat je het zelf leuk vind. Dus niet omdat het van je ouders moet!

Programma (concept)

Het programma ligt nog niet 100% vast, maar zal er ongeveer zo uitzien:

 • 09.30-10.00: Ontvangst in centrale hal van het wijkcentrum (met kaartspelletjes)
 • 10.00: Naar de computers, introductie van de dag
 • 10.10: 3D Modelleren met Blender
 • 11.00: Pauze (Limonade, Koekje)
 • 11.10: Sport & Spel (afhankelijk van weer)
 • 11.40: 3D Modelleren met Blender
 • 12.15: 3D Printer aanzetten
 • 12.30: Lunch (Bolletjes met knakworstjes)
 • (13.15: Uitloop Blender)
 • 13.15: Cura (zet je 3D model om in printinstructies)
 • 14.00: Sport & Spel (afhankelijk van weer)
 • 15.00: Pauze (Limonade, Koekje); bij 3D printer kijken
 • 15.15: 3D Printer Quiz
 • 16.00: Uitlooptijd
 • 16.30-17.00: Ophalen

Inschrijving

Inschrijving gaat net zoals bij een normale dojo sessie: via Zen.

Als je een eigen laptop mee kunt nemen – graag! Wij bezitten weliswaar 10 laptops, maar daarvan zijn er slechts 4~5 geschikt om Blender te gebruiken.

Uiteraard is deelname 100% gratis, maar als je een bijdrage wilt doen aan onze kosten, dan is uw donatie natuurlijk van harte welkom. (Maar voel je daartoe vooral niet verplicht!)

Voorbereiding / Meenemen

Opmerkingen

 • Er zijn slechts 8 deelnemer plaatsen. (Vrij: 2 plaatsen)
  • Zit de inschrijving vol, maar wil je wel graag meedoen? Laat het ons weten via deze Doodle! Dan weten wij hoeveel animo er is om dezelfde Focus Dojo nogmaals te organiseren, en op welke datum. (Woon je in Hazerswoude? Zet dan even “HZ” achter je naam. Bij voldoende animo, doen we er ook één in Hazerswoude.)
 • Omdat dit een volledig dagprogramma is, gaan wij ervanuit dat alle ouders afwezig zullen zijn.
  • Heeft u technische kennis (3D modelleren), óf pedagogische ervaring (voor sport & spel activiteiten), én natuurlijk zin/tijd. Dan kunnen wij één extra paar handen goed gebruiken.
 • 3D printen kost veel tijd. Daarom zullen we helaas niet voor iedereen op de dag zelf kunnen 3D printen, maar uiteraard krijg je je autootje dan bij de volgende dojo.
  • 8 deelnemers à 30 minuten printen is al 4 uur printen, en in 30 minuten kun je alleen iets kleins als een sleutelhanger printen. Maar een autootje met draaibare wielen (zo’n 1 uur per print) is natuurlijk veel cooler!
  • Wiens 3D model als eerste in de ochtend af is, printen wij als eerste. Daarna in volgorde van inschrijving. Sommige deelnemers kunnen in de gaten van het middagprogramma hun auto nog cooler maken met onze persoonlijke begeleiding, in ruil voor het later pas krijgen van hun autootje.
 • Heb je allergieën of dergelijke? Laat het ons bij je inschrijving weten.
  • Wij bieden dit gratis aan, dus als je iets niet lust/mag, dan het vriendelijke verzoek om eigen lunch / een eigen snack mee te nemen.
 • Verdere vragen? Mail ons gerust!