Na al drie succesvolle FocusDojo’s is dit concept redelijk aangeslagen, dus wij gaan lekker zo door. Hopelijk wordt het steeds cooler! Op zondagmiddag 3 februari, 12.30u-17.00u en op zaterdagmiddag 16 februari, 12.30u-17.00u zijn we er weer, en ditmaal… gaan wij schermen! “Maar dat heeft toch niets met CoderDojo te maken?”, vraag je je af. Als sport, nee… maar wel als we het zelf gaan maken! We gaan onze nieuwe MakeyMakeys gebruiken om met behulp van elektronica en Scratch elektronisch te detecteren wanneer iemand geraakt wordt. Lees snel verder!

Schermen/Fencing

FocusDojo 03/02/2019: Makey Makey DIY Schermen

Wat gaan we doen?

Een FocusDojo is een speciale dojo met de opzet van een “TechCamp“. In tegenstelling tot een “normale” dojo zullen ouders (grotendeels) afwezig zijn, en werkt iedereen aan hetzelfde onderwerp. Daarnaast zullen wij ook spelactiviteiten gaan doen (denk aan: Levend Stratego, Levend Cluedo, andere tikspellen, balspellen, etc.). Hierdoor zal er veel meer interactie zijn tussen de deelnemers dan bij een “normale” dojo, waardoor je gegarandeerd nieuwe vrienden zult maken. Zo ben je sociaal-technisch bezig: even weg van je computer thuis, maar toch op een nuttige manier met de computer bezig – samen met andere leeftijdsgenootjes. Met dit alles kun je verzekerd zijn van een superleuke middag!

MakeyMakey

Een MakeyMakey is een leuk Arduino-based elektronica bordje, die door de computer wordt herkend als een toetsenbord. Maar dat is interessant… want dan kunnen we hem dus als controller gebruiken! Als iets ook maar een beetje stroom geleid, dan kun je er een eigen controller van maken met MakeyMakey. Speel Pacman met een met-potlood-getekende controller, speel piano met bananen, speel DanceDanceDance met bakken water, en nog veel meer. Kijk maar eens naar het filmpje op de website van MakeyMakey!

Schermen met MakeyMakey

Wij gaan de MakeyMakey gebruiken als interface tussen mens en computer. Dus in plaats van dat we een controller maken voor een computerspel, draaien we het spelletje om: we maken een real-life spel (schermen), en met de MakeyMakey kunnen wij eenvoudig elektronisch met de computer detecteren wie een punt krijgt. De “wapens” maken wij van PVC buizen, die wij geleidend maken met aluminium folie. Door een aluminium-folie harnas te maken, kunnen wij detecteren wanneer iemand wordt geraakt. Via Scratch kunnen wij de score bijhouden, en natuurlijk leuke geluiden afspelen wanneer iemand geraakt wordt. Dit filmpje laat het concept zien:

 

Merk op dat om dit spel te spelen alleen maar licht contact nodig is. Er mag absoluut niet worden geslagen etc. Het is dus een tikspel, niet in slaspel. Met alleen een lichte aanraking, loopt de stroom al. Van die stroom voel je overigens ook helemaal niets – die is totaal ongevaarlijk! Vind je het cool om zoiets te maken, maar speel je het spel liever niet zelf? Daar hebben wij begrip voor – dan ben je natuurlijk ook welkom!

Voor wie?

 • 8-13jr
 • Je hoeft verder nog geen ervaring te hebben. Wij leren je het! Klein beetje Scratch ervaring is wel handig, maar niet noodzakelijk.
 • Je wilt zelf meedoen, omdat je het zelf leuk vind. Dus niet omdat het van je ouders moet!

Programma

Onderstaand is een voorbeeldprogramma – het precieze programma zal nog afwijken. Drinken/tussendoortjes bieden wij 2-3 keer tussendoor aan.

 • 12.30-13.00: Ontvangst in centrale hal van het wijkcentrum (met kleine spelletjes ter vermaak)
 • 13.00: Icebreaker spel
 • 13.15: Introductie MakeyMakey
 • 13.30: MakeyMakey muziek
 • 14.00: MakeyMakey gamen
 • 15.00: Bouw real-life schermen terwijl de MakeyMakey elektronisch de score via Scratch kan bijhouden.
 • 17.00: Ophalen

Inschrijving

Inschrijving gaat net zoals bij een normale dojo sessie: via Zen. Als er iets niet lukt, mail ons dan gerust!

CoderDojo werkt met vrijwilligers, waardoor deelname aan al onze activiteiten 100% gratis is, zodat iedereen kan meedoen. Als u wel een bijdrage wilt en kunt doen aan onze kosten (huur ruimte + drinken/snacks + materiaal voor schermen-spel + … = zo’n €6/deelnemer), dan is uw donatie natuurlijk van harte welkom! Daarmee helpt u ons te doen wat wij doen. (Maar voelt u zich daartoe vooral niet verplicht.)

Voorbereiding / Meenemen

 • Je hoeft alleen maar een goed humeur en een gezond verstand mee te nemen!

Opmerkingen

 • Er zijn slechts 8 deelnemer plaatsen per datum. Dus schrijf je snel in! Vol=vol.
 • Je mag je maar voor één datum inschrijven. Heb je interesse om wel met allebei mee te doen, omdat het gewoon zó leuk is, stuur ons dan een emailtje. Dan zetten wij je op de “dubbel wachtlijst.” Als er plek vrij blijft, dan kan je 2x meedoen!
 • Lijkt het je cool om zoiets zelf te maken met MakeyMakey, elektronica en Scratch? Maar wil je het spel liever niet zelf spelen? Dan mag dat natuurlijk ook! Wij hebben ook goede Scratchers nodig om ons schermen-spel te kunnen maken!
 • Liever uw kind eerder/later halen/brengenStuur ons een mailtje: er is vast iets wat we kunnen regelen!
 • Wij vragen ouders om afwezig te zijn tijdens de FocusDojo. Zo kunnen wij de deelnemers een mini-kampervaring geven, wat de interactie tussen de deelnemers bevordert.
 • Wij zullen foto’s maken, die na afloop met alle ouders gedeeld worden, en mogelijk op onze website verschijnen. Door aanwezig te zijn, geef je ons toestemming om foto’s te maken. Wil je liever niet op de foto? Geef dat zelf bij de fotograaf aan.
 • Heb je allergieën of dergelijke? Laat het ons bij je inschrijving weten.
 • Tussendoortjes (koek) en drinken (limonade, water) krijgen jullie van ons.
 • Verdere vragen? Mail ons gerust!

Enkele foto’s van de vorige FocusDojo’s

Alle foto’s van onze vorige FocusDojo’s kun je hier vinden. Onderstaand enkele highlights:

Focus Dojo 11/11/2018: 3D Modelleren van een autootje voor de 3D Printer

Focus Dojo 23/12/2018: Kerstboompje Solderen

FocusDojo 03/01/2019: Scratch Match

FocusDojo 03/01/2019: Levend Stratego