Na al vier geweldige FocusDojo’s, hebben wij de smaak goed te pakken gekregen. Jullie ook? Op 31 maart zijn wij er weer met een speciale moederdag FocusDojo, waarbij de deelnemers iets leuks voor moederdag gaan maken. “Maar moederdag is pas 12 mei!”, zeg je? Ja…, dat klopt…, maar omdat groep A (zie onderstaand) iets gaat doen wat wellicht niet de eerste keer goed zal gaan, willen wij genoeg tijd hebben om eventuele problemen nog te kunnen verhelpen. Vandaar!

Impressie foto (FocusDojo 03/01/2019): we gaan met de computer aan de slag, maar spelen ook coole spellen buiten.

Wat is een FocusDojo?

Een FocusDojo is een speciale dojo met de opzet van een “CodeCamp“. In tegenstelling tot een “normale” dojo zullen ouders (grotendeels) afwezig zijn, en werkt iedereen aan hetzelfde onderwerp. Daarnaast zullen wij ook spelactiviteiten gaan doen (denk aan: Levend Stratego, Levend Cluedo, andere tikspellen, balspellen, etc.). Hierdoor zal er veel meer interactie zijn tussen de deelnemers dan bij een “normale” dojo, waardoor je gegarandeerd nieuwe vrienden zult maken. Zo ben je sociaal-technisch bezig: even weg van je computer thuis, maar toch op een nuttige manier met de computer bezig – samen met andere leeftijdsgenootjes. Met dit alles kun je verzekerd zijn van een superleuke dag/middag!

Wat gaan we doen?

Deze keer zullen wij ons opsplitsen in twee groepen die allebei iets anders gaan doen, maar onze spelactiviteiten (buiten) wel samen zullen doen. Groep A gaat iets doen wat wij nog nooit eerder hebben gedaan — als pilot — en daarom is deze momenteel alleen toegankelijk voor een beperkt aantal deelnemers die al veel ervaring heeft. Groep B is voor iedereen leuk!

Groep A (10.00u-17.00u)

 • Onderwerp: Zie het verborgen blok onderstaand — zo blijft het voor moeders nog even een verrassing, maar kunnen vader en kind naar binnen kijken!
 • Maximaal 8 deelnemers. [VOL]
  • (Dit onderwerp is nieuw voor ons. Daarom willen we het eerst met slechts 8 van onze ervaren deelnemers proberen, en dan op den duur voor meer andere deelnemers aanbieden mits het goed gaat.)
  • De inschrijving voor groep A zit helaas al vol. Maar dat is niet erg, want je kunt met groep B meedoen, wat ook heel erg leuk is! Lijkt het onderwerp van groep A je echter ook cool? Laat dan hier je naam achter, dan ben je er de volgende keer dat we dit onderwerp doen als eerste bij!
 • Leeftijd: 9+.
 • Je wilt zélf meedoen, omdat jij het leuk vind. Dus niet omdat het van je ouders moet! Anders is het voor jou niet leuk, voor ons niet leuk, en verpest het ook nog eens de pret van de andere deelnemers, en dat is niet cool.
 • Voorkennis: enigszins vlot met toetsenbord en muis kunnen omgaan. Dat wil zeggen: je moet alle toetsen van je toetsenbord binnen 2 seconden kunnen vinden.
 • Tijd: 10.00u – 17.00u (ontvangst vanaf 09.30u)
  • (Kun je écht niet vanaf 10.00u, maar wil je wel heel graag meedoen, en kun je wel vanaf iets later? Stuur ons een mailtje, dan kunnen we samen kijken wat mogelijk is.)
 • Lunch/tussendoortjes/drinken krijg je van ons.

== Omdat we iets voor moederdag gaan maken, kunnen moeders beter niet naar binnen kijken in dit “meer informatie” blok! Anders is de verrassing er af! == 

Groep A: Geheim onderwerp (moeders NIET kijken!)

Groep A: Photogrammetry

Photogrammetry is de kunst van het omzetten van een hele reeks (2D) foto’s, in een 3D computer model. We maken foto’s rondom een object. De computer vergelijkt foto’s die vlak naast elkaar genomen zijn, om zo diepte te kunnen inschatten. Deze diepte plaatjes (depth maps) zet hij vervolgens om in een 3D model. Awesome!

Deze techniek wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld de game industrie: waarom zou je heel moeilijk een 3D model van een moeilijk object met de computer maken, als je hem ook gewoon kan 3D-scannen met photogrammetry? Ook wordt deze techniek gebruikt in bijvoorbeeld architectuur: ze kunnen het hele interieur van een gebouw 3D-scannen, en zo in virtual reality aan hun klant laten zien!

Wij gaan het op jullie toepassen. Ja… dat hoorde je goed! Jullie zijn onze slachtoffers (*evil laugh*). We gaan jullie 3D-scannen door meer dan 100 foto’s rondom jullie te maken. Dit doen we van jullie middel naar boven — vooral van jullie hoofd. Omdat de computer lang aan deze foto’s moet rekenen, doen we dit op een eerdere dag (zie “voorbereiding: photoshoot” onderstaand). Op 31 maart gaan jullie met Blender je eigen 3D model opschonen. Een 3D-scan is namelijk nooit perfect (jullie zien er met een beetje pech uit als een zombie!), dus we gaan jullie “3D-photoshoppen” met Blender’s sculpting tool. Tot slot gaan jullie instructies maken voor de 3D printer.

Jullie moederdag cadeau wordt dus een ge-3D-print beeldje van julliezelf! Wedden dat iedere moeder dat geweldig vindt?!?! Unieker kan niet!

Photogrammetry: 3D-scan een object (persoon), en 3D-print het!
Één van onze eerste photogrammetry pogingen op één van onze deelnemers. Dit 3D model moet nog worden “opgeschoond” met Blender door o.a. hier-en-daar wat glad te strijken, de mond goed te zetten en de lippen te verbreden, en van het oor een mooie schelp maken.

Niet voor iedereen toegankelijk!

Zoals bovenstaand al stond – dit onderwerp is nieuw voor ons. Daarom wordt deze sessie onze pilot! We willen het eerst proberen met slechts een paar deelnemers (max. 8) die al een stuk meer ervaring hebben. Als dat goed gaat, dan kunnen wij op termijn een soortgelijke sessie voor meer deelnemers organiseren. Maar voor nu: maximaal 8 enthousiaste deelnemers van 9+ die vlot met toetsenbord en muis kunnen omgaan. Verder is het belangrijk dat je niet fotoschuw bent (immers, we maken meer dan 100 foto’s!), en je moet 5 minuten lang goed stil kunnen blijven zitten op een stoel.

Voorbereiding: photoshoot

Omdat de computer best een tijd moet rekenen om al die foto’s om te zetten in een 3D model, zullen we de photoshoot op een eerder moment moeten doen. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat op 31 maart je 3D model berekend is, en mocht er iets mis gaan, dan kunnen we nog een tweede photoshoot doen. Deze photoshoot kun je doen vóór of ná een normale dojo, of op afspraak op een ander moment. Zodra jij je inschrijft, hoor je van ons per e-mail hierover!

Kleding: Het maakt niet uit welke kleur of patroon je shirt heeft, want we kunnen toch niet met kleur 3D-printen. Echter, de vorm maakt wel veel uit! Oftewel, als je een trui aan doet met een capuchon, dan heeft je 3D model ook een capuchon. Als je een shirt aan doet wat erg groot valt, dan zal je 3D model een shirt aan hebben met veel “loshangend stof”, terwijl een strak shirt een mooi-gladde buik/rug/schouders oplevert die de vorm van jouw lichaam volgt. Anderzijds kun je ook dingen toevoegen (sjaal, pet, …), wat allemaal in je 3D-model zichtbaar zal zijn. Denk dus goed na wat je het mooiste vind om aan je moeder te geven — immers, het is jouw cadeau!

Haar: Je haar is te veel detail om te kunnen 3D-scannen, dus je zult een beetje een anime-style kapsel krijgen. Dit betekent dat iets als wel of geen kuif goed te zien is, maar bijvoorbeeld krullend haar ziet er uit als een wolk. Merk ook op dat in het 3D model van de tweede bovenstaande jongen er een lelijke plek bij zijn rechteroog is ontstaan, precies op de plek waar een hele enkele dunne pluk haar zat op de foto: dat is dus slecht voor photogrammetry, dus zo’n pluk haar moet aan de kant. Verder, als je het mooi vind om je haar op een bepaalde manier te doen, dan kunnen we gel gebruiken om je haar in die positie “vast te zetten”.

Anime-style hair: details niet zichtbaar. Zie ook de foto van bovenstaande ge-3D-scande jongen! Daar zijn de details ook niet zichtbaar.

Bril: Een bril is heel slecht te 3D-scannen, dus die moet je tijdens de photoshoot helaas af doen. Anders gaat je gezicht er heel vervormd uit zien!

Programma (ongeveer)

 • 09.30: Ontvangst in centrale hal van het wijkcentrum (met kleine spelletjes ter vermaak)
 • 10.00: Workshop Blender: je 3D model opschonen + zelf aan de slag
 • 11.30: Spelactiviteit (welke nog onbekend)
 • 12.15: Lunch
 • 12.45: Verder met Blender
 • 13.45: Spelactiviteit samen met groep B (variant op Levend Stratego: belegering; bij voldoende deelnemers)
 • 15.30: Cura: instructies maken voor de 3D printer // verder met Blender
 • 17.00: Ophalen

Als we tijd over blijken te hebben op de dag zelf, dan krijgen jullie aan het einde van de dag de kans om ook zelf te proberen om foto’s te maken. Dit doen we van willekeurige voorwerpen die we vinden, of jullie mogen elkaar proberen te 3D-scannen.

Opmerking: geen succes garantie

Wij gaan allemaal goed ons best doen, maar wij kunnen je helaas niet garanderen dat het daadwerkelijk gaat lukken — wij zijn de kunst van de photogrammetry ook nog aan het leren! Daarom draaien wij deze pilot ook met slechts 8 deelnemers. Mocht het niet willen lukken, dan hebben we nog meer dan een maand vóór moederdag om eventuele problemen te verhelpen :-).

3D Printen

Misschien kunnen wij voor een enkele deelnemers op de dag zelf het resultaat al uitprinten. Ga hier echter niet van uit, want een enkele 3D print duurt zó meer dan 3 uur, en dat gaat gewoon niet op de dag zelf! Jullie gaan wel al zelf de instructies maken voor de 3D printer met Cura, die wij dan bij ons thuis gaan uitprinten, en jou stiekem bij de eerstvolgende “normale” dojo geven zonder dat je moeder het ziet ;-).

Groep B (12.30u-17.00u)

 • Onderwerp: Scratch. Zie het verborgen blok onderstaand voor details — zo blijft het voor moeders nog even een verrassing, maar kunnen vader en kind naar binnen kijken!
 • Leeftijd: 7+.
 • Je wilt zélf meedoen, omdat jij het leuk vind. Dus niet omdat het van je ouders moet! Anders is het voor jou niet leuk, voor ons niet leuk, en verpest het ook nog eens de pret van de andere deelnemers, en dat is niet cool.
 • Voorkennis: Je moet onze Pong en Vangen Level 2 Scratch opdrachten zelf kunnen maken.
  • Kun je dat nog niet? Geen probleem — oefen dan thuis eventjes, of kom naar onze “normale” dojo’s. Die opdrachten zijn zeer goed te doen!
 • Maximaal 12 deelnemers.
 • Tijd: 12.30u – 17.00u (ontvangst vanaf 12.00u)
 • Tussendoortjes/drinken krijg je van ons.

== Omdat we iets voor moederdag gaan maken, kunnen moeders beter niet naar binnen kijken in dit “meer informatie” blok! Anders is de verrassing er af! == 

Groep B: Scratch (moeders NIET kijken!)

Groep B: Scratch Animatie

Groep B gaan in Scratch een coole animatie/minigame maken, waarbij een cadeautje wordt uitgepakt. Hoe dit er precies uit gaat zien, is natuurlijk helemaal aan jullie. Het idee is in ieder geval om iets moois te maken om aan je moeder te laten zien — speciaal voor haar gemaakt!

Maar dat niet alleen – we gaan ook de nieuwe Scratch 3.0 functies verkennen! Via de Google Translate plugin kun je bijvoorbeeld je moeder in een andere taal een fijne moederdag wensen, en via Tekst-naar-Spraak kun je die andere taal zelfs laten uitspreken! Wat tegenwoordig allemaal wel niet mogelijk is, hé…

Programma (ongeveer)

 • 12.00: Ontvangst in centrale hal van het wijkcentrum (met kleine spelletjes ter vermaak)
 • 12.30: Scratch
 • 13.45: Spelactiviteit samen met groep A (variant op Levend Stratego: belegering; bij voldoende deelnemers)
 • 15.30: Scratch
 • 17.00: Ophalen

Inschrijving

Inschrijving gaat net zoals bij een normale dojo sessie: via Zen. Als er iets niet lukt, mail ons dan gerust!

CoderDojo werkt met vrijwilligers, waardoor deelname aan al onze activiteiten 100% gratis is, zodat iedereen kan meedoen. Als u wel een bijdrage wilt en kunt doen aan onze kosten (huur ruimte + drinken/snacks + … = zo’n €8/deelnemer voor groep A, en €4/deelnemer voor groep B), dan is uw donatie natuurlijk van harte welkom! Daarmee helpt u ons te doen wat wij doen. Maar voelt u zich daartoe vooral niet verplicht.

Voorbereiding / Meenemen

 • Groep A:
  • Als je een eigen laptop meeneemt, dan krijg je van ons installatie-instructies op je email.
  • Als je een eigen laptop mee kan nemen, doe dat dan s.v.p. ook. Wij hebben slechts een zeer beperkt aantal geschikte leenlaptops!
  • Je moet je 15~30 minuten vóór 31 maart voorbereiden, bijvoorbeeld bij een gewone dojo. Details staan in het verborgen “Groep A” vak bovenstaand, omdat die informatie de verrassing voor moeders verpest ;-).
 • Groep B:
  • Als je een laptop leent, neem dan een USB stick mee óf sla je werk op in je online Scratch account.
  • Als eigen laptop, dan hoef je alleen die mee te nemen. Installeer Scratch 3.0 op je computer, of gebruik de online versie.

Opmerkingen

 • Vol=vol. Dus schrijf je snel in!
 • Liever uw kind eerder/later halen/brengenStuur ons een mailtje: er is vast iets wat we kunnen regelen!
 • Wij vragen ouders om afwezig te zijn tijdens de FocusDojo. Zo kunnen wij de deelnemers een mini-kampervaring geven, wat de interactie tussen de deelnemers bevordert.
 • Wij zullen foto’s maken, die na afloop met alle ouders gedeeld worden, en mogelijk op onze website verschijnen. Door aanwezig te zijn, geef je ons toestemming om foto’s te maken. Wil je liever niet op de foto? Geef dat zelf bij de fotograaf aan.
 • Heb je allergieën of dergelijke? Laat het ons bij je inschrijving weten.
 • Tussendoortjes (koek) en drinken (limonade, water) krijgen jullie van ons, en als je in groep A zit ook lunch.
 • Je wilt zélf meedoen, omdat jij het leuk vind. Dus niet omdat het van je ouders moet – wij zijn geen kinderopvang! Anders is het voor jou niet leuk, voor ons niet leuk, en verpest je het ook nog eens voor de andere deelnemers: en dat is allemaal niet cool.
 • Als je je inschrijft, dan kom je ook daadwerkelijk. Over het algemeen zitten onze FocusDojo’s vol, dus als je je wel inschrijft, maar tóch niet komt, dan neem je het plekje van iemand anders in, en kost je ons geld voor niets: en dat is niet cool. Mocht je nu door overmacht (zoals ziek) niet kunnen komen, dan is dat natuurlijk prima, maar meld je dan wel z.s.m. even af.
 • Verdere vragen? Mail ons gerust!

Enkele foto’s van de vorige FocusDojo’s

Alle foto’s van onze vorige FocusDojo’s kun je hier vinden. Onderstaand enkele highlights:

Focus Dojo 11/11/2018: 3D Modelleren van een autootje voor de 3D Printer
Focus Dojo 23/12/2018: Kerstboompje Solderen