Na de tweedaagse FocusDojo in de kerstvakantie, de Scratch Match, zullen wij ook in de meivakantie weer een meerdaags dagkamp (09.00u-17.00u) organiseren. Zo’n FocusDojo heeft dus de opzet van een kamp, maar je slaapt wel gewoon thuis. Ditmaal zal het een driedaags “TechCamp” zijn, op maandag 29 april t/m woensdag 1 mei!

FocusDojo 03/01/2019 – 04/01/2019: Scratch Match (tweedaags CodeCamp in kerstvakantie)

Wat gaan we doen?

Bij deze FocusDojo zullen wij volledig aan de slag gaan met techniek. Ken je onze Scratch+Arduino stoplicht opdracht? Dat stoplichtje heb ik (=Kevin) zelf in 3D ontworpen met Blender, met de 3D printer uitgeprint, het elektronische circuitje uitgedacht, en alles in elkaar gesoldeerd.

Dit stoplichtje is gemaakt met een 3D-printer, en kan via de Arduino in Scratch geprogrammeerd worden.

Dat gaan jullie nu zelf doen! Ontwerp een elektronisch circuit, ontwerp en 3D-print een behuizing, en soldeer alles in elkaar! Jullie gaan echter niet een stoplichtje maken. Immers, die hebben we al! Jullie krijgen de eer om voor, en met, ons nieuwe hardware-via-Scratch opdrachten te maken. Oftewel, jullie maken de hardware, die andere kinderen vervolgens bij onze reguliere sessies kunnen programmeren! Dit gaan jullie samen doen, in groepjes van 2 à 4 personen.

Onze 3D Printer: de Ultimaker 2 Go

Naast dat hoofdonderwerp, is het ook mogelijk om met een programmeerbare Arduino robot auto aan de slag te gaan, een soldeerprojectje te doen, of om photogrammetry een keer helemaal zelf te proberen. Verder zullen wij ook genoeg tijd doorbrengen met andere activiteiten: we gaan naar buiten, spelen met de MakeyMakey, en we zullen ook een tech-achtige film gaan kijken op de laatste dag.

Het algemene idee is dus om leuk en nuttig met techniek bezig te zijn, en wat jullie precies willen doen zijn jullie vrij in. Als we maar samen met techniek aan de slag gaan!

Programmeerbare Arduino robot auto (bouwpakket)

Solderen: “lijm” elektronica aan elkaar door tin te smelten.

Programma

Het programma zal er ongeveer zo uit komen te zien, voor alle drie de dagen:

 • 08.00u-09.30u: Ontvangst met spelletjes
 • 09.30: Ochtend programma
 • 12.30: Lunch
 • 13:30: Middag programma
 • 17.00: Ophalen tot 17.30u

Merk op dat “ontvangst” erg lang is: als je in de vakantie wat wilt uitslapen, dan kan dat, maar als het voor werkende ouders juist beter uitkomt om al eerder te brengen, dan kan dat ook! Degenen die er al vroeg zijn kunnen samen met ons (bord/kaart)spellen spelen.

Komt het voor uw werk beter uit om iets later op te halen? Laat ons dit dan weten.

Meeneemlijst

 • Eigen lunch, iedere dag
 • Laptop (wij hebben ook enkele leenlaptops)
 • Lege 1,5L (frisdrank) fles voor flesjesvoetbal
  • Heb je die nooit thuis? Geen probleem. Wij nemen een paar reserve mee.
 • Kussen o.i.d. op woensdag
  • Op woensdag zullen we een film gaan kijken. Neem iets mee om lekker comfortabel te kunnen chillen, zoals een zacht kussen.

Informatie over deelname & Wat we van jou verwachten

Algemene informatie over deelname aan onze FocusDojo’s en hoe je je kunt inschrijven, vind je hier.
Daarbovenop, bijzonder aan deze FocusDojo zijn:

 • Bovenstaand programma is voor de leeftijd 9+
  • Onze doelgroep is 9-13 jaar. Ouder kan eventueel ook, maar dan zul je de oudste zijn, en zeer waarschijnlijk de enigste van die leeftijd.
  • Ben je 7-8jr en wil je ook graag meedoen? Stuur ons dan een e-mail. Bij voldoende animo proberen wij ook iets aparts voor die leeftijdscategorie te organiseren, al zijn wij helaas wel zeer beperkt in het aantal mentoren. Als je al voldoende ervaring hebt (dus op je leeftijd vooruit), kun je ook met bovenstaand programma meeliften.
 • Het is ook mogelijk om alleen mee te doen op maandag 29/04 en dinsdag 30/04, en dus woensdag 01/05 niet. Laat ons dit dan weten.
 • Er zijn ditmaal slechts 10 deelnemer plaatsen i.v.m. een beperkt aantal mentoren (want die hebben helaas geen vakantie 😉 ).
  • Heeft iemand tijd en zin om ons te helpen? Laat het ons weten! Wellicht dat er dan meer mogelijkheden ontstaan!
 • De aanwezige mentoren zijn Kevin en Wim (ma t/m wo), en Suzanne (ma + di). (Wim is van CoderDojo Zoetermeer.)
 • Je wilt zélf meedoen, omdat jij het leuk vind. Dus niet omdat het van je ouders moet! Anders is het voor jou niet leuk, voor ons niet leuk, en verpest het ook nog eens de pret van de andere deelnemers, en dat is niet cool.

Je kunt je via deze link direct inschrijven. Deelname is voor iedereen altijd geheel gratis. Als u iets kunt missen, dan wordt uw donatie wel erg gewaardeerd. Ter indicatie: deze FocusDojo kost ons ~€5,- per deelnemer per dag = ~€15,- per deelnemer.