Het decennium komt alweer ten einde! We kijken terug op bijna twee jaar CoderDojo in Alphen aan den Rijn.

Oprichting Stichting CoderDojo Alphen aan den Rijn
De eerste plannen voor de oprichting van CoderDojo in Alphen werden gemaakt in november 2017. De allereerste sessie werd gehouden op 25 februari 2018 met toen slechts 3 mentoren.
Inmiddels is ons team 8 mentoren sterk, en kunnen wij zeer regelmatig iedere twee weken een reguliere sessie en iedere maand een FocusDojo organiseren.
Op 13 mei 2019 richtten wij officieel Stichting CoderDojo Alphen aan den Rijn op, wat allereerst onze continuïteit helpt, maar er ook voor zorgt dat het makkelijker wordt voor bedrijven om ons te sponsoren.

Ons beleidsplan lees je hier.

Het bestuur van Stichting CoderDojo Alphen aan den Rijn. Van links naar rechts: Patrick de Vries (penningmeester), Richard Vermeer (secretaris + PR), en Kevin van As (voorzitter + organisator)

FocusDojo’s
Op 11 november 2018 hebben wij onze eerste “FocusDojo” georganiseerd, wat wij in 2019 voort hebben gezet met maar liefst 10 FocusDojo’s! FocusDojo’s zijn bijeenkomsten waarbij wij slechts één focusonderwerp aanbieden waar alle deelnemers mee aan de slag gaan. Daarnaast organiseren wij hier een programma omheen met spelactiviteiten zoals het populaire Levend Stratego. Onze ervaring is dat deze combinatie zeer goed werkt om onze deelnemers meer betrokken te maken met elkaar, wat goed is voor onze retentie: een grote groep vaste deelnemers doet vrijwel iedere keer mee. In plaats van alleen “voor CoderDojo” te komen, komen ze nu ook voor elkaar.

Scratch Match 2019: een tweedaagse FocusDojo waarbij deelnemers in teams hun eigen Scratch spel maakten, en de jury aan het beste spel een prijs heeft uitgereikt. Deze keert ook weer terug in 2020!

FocusDojo in februari 2019: we knutselden zelf schermen in elkaar, waarbij de computer digitaal de score kon bijhouden via de Makey Makey!

Wij hebben meerdere keren gesoldeerd: kerstboompjes in december 2018, een vaderdag cadeautje in juni, tijdens het driedaagse TechCamp in de meivakantie, en ook hebben wij kleine pianootjes gemaakt in november.

De ambitie is om dergelijke FocusDojo’s in 2020 weer maandelijks voort te zetten.

Coolest Projects
Drie van onze deelnemers – Fosse (9), Seppe (11), en Nathan (11) – reisden in mei 2019 af naar Dublin, Ierland om hun coole project te laten zien tijdens Coolest Projects International. Dit is een jaarlijks evenement van de internationale CoderDojo Foundation. Je kunt hun verhaal hier lezen.
Het plan is om op zaterdag 6 juni 2020 weer mee te doen met Coolest Projects International, met nog coolere projecten! Maar dit jaar willen wij ook meedoen op zondag 17 mei 2020 met Coolest Projects Belgium, wat toegankelijke zal zijn voor meer deelnemers omdat het een stuk dichterbij is dan Ierland.

Drie Alphense deelnemers hebben Nederland vertegenwoordigd tijdens Coolest Projects International 2019 in Dublin, Ierland.

NIEUW
Wij blijven vernieuwen. Deels is dit een kwestie van tijd vinden om zelf Nederlandstalig lesmateriaal te ontwikkelen, en deels een kwestie van geld om coole dingen te kunnen kopen. Zo kochten wij bijvoorbeeld in 2019 2 Leaphy robot autootjes die wij nu met Scratch kunnen programmeren. Zeer recent kochten wij ook nog 10 Micro:Bits, wat de ideale volgende stap is voor deelnemers die een stap voorbij Scratch willen zetten, maar wel op een toegankelijke manier. De Micro:Bits zullen in 2020 in actie gaan komen.

Wij hebben 2 Leaphy robot autootjes aangeschaft, die geprogrammeerd kunnen worden via Scratch!

2020 beloofd weer met vele nieuwe dingen te komen, nu dat wij een sponsor hebben…

Sponsor: Aster ICT & nieuwe locatie
Wij worden nu gesponsord door het Alphense ICT bedrijf Aster ICT. Hierdoor kunnen wij onze onkosten bekostigen, maar ook nieuwe coole dingen aanschaffen.
Dit heeft Aster in 2019 voor ons gedaan, en zal Aster ook in 2020 weer voor ons doen.

In 2020 zullen wij ook verhuizen, en onze dojo’s voortaan vanuit het pand van Aster organiseren. Dat scheelt enerzijds honderden euro’s aan huur, maar belangrijker nog: het geeft ons de mogelijkheid om al onze spullen te laten staan. Dit scheelt mij (Kevin) zeer veel tijd aan het – iedere keer weer – verplaatsen van onze spullen, en schept ook de mogelijkheid om sessies te organiseren zonder dat ik erbij ben. Zo kunnen wij onze dojo nog vaker draaien!

Financiën 2019
Onderstaand een verantwoording van onze financiën over 2019 (01/01/2019 t/m 28/12/2019). De bedragen zijn afgerond om alles leesbaarder te maken.

  • Saldo van 2018 over: €400
  • Uitgaven: €2000
    • Huur reguliere dojo’s: €120
    • Snacks (die wij uitdelen tijdens reguliere dojo’s): €75
    • Leaphy robot autootjes (2): €90
    • Spelmateriaal voor buiten (e.g., lintjes) en binnen (e.g., dobbelstenen): €120
    • Beamers (2): €100
    • Koptelefoons (4): €50
    • MakeyMakey (2): €25
    • Solderen: €450, waaronder:
      • Soldeerstations (5): €160
      • Soldeerprojectjes (stuk of 150, in aanbieding): €250
    • Micro:Bits (10) + lesmateriaal: €250
    • DojoConNL (evenement voor mentoren): €50
    • KvK inschrijving (oprichting stichting): €50
    • Alle FocusDojo’s 2019 (huur, snacks, materieel, …): €450
    • En nog wat overige kleine dingen: €100
  • Inkomsten: €2200
    • Sponsoring Aster ICT: €1500
    • Donaties van ouders: €700
      • Dit is inclusief donaties van ouders van de deelnemers van onze FocusDojo’s die een bijdrage deden aan onze kosten.
      • Speciaal bedankje: Fam. Fickweiler, Fam. Droogh, Fam. de Rijk, Fam. Wortman, Fam. Hoedeman, en Fam. Nijholt
    • 4 (oude) laptops
  • Saldo na 2019 over: €600

In 2020 willen wij gaan aanschaffen (maar details moeten wij nog uitdenken):

  1. beloningen voor milestones die deelnemers bereiken (CoderDojo USB belts)
  2. professionalisering (zoals CoderDojo t-shirts voor mentoren)
  3. meer met robotica
  4. meer met 3D printen
  5. iets met Virtual Reality
  6. deelname aan Coolest Projects financieel mogelijk maken voor meer deelnemers