Wat is CoderDojo?

CoderDojo is een techniek-/programmeerclub voor 7-17jr. De jeugd kan hier zoal leren hoe je een computer kan programmeren: maak een eigen computerspel, een website, of een app. Of leer hoe je elektronica kan aansluiten en programmeren. Of wellicht wil je leren hoe je kan 3D modelleren met de computer, en jouw eigen 3D model zelf uitprinten met een 3D printer? Het kan allemaal! Daarnaast ontmoeten deelnemers like-minded mensen, wat tot nieuwe vrienden en samenwerkingen kan leiden.

CoderDojo is een internationale open-source non-profit organisatie die volledig door vrijwilligers wordt gerund. Iedere locatie – een dojo genoemd – opereert onafhankelijk door de inzet van lokale vrijwilligers.

Waarom meedoen?

We leven in de informatie eeuw: een tijd met technologieën die voorheen als onmogelijk werden beschouwd. Denk bijvoorbeeld aan smart phones, 3D printers, of zelfs 3D scanners. Virtual Reality is één van de “next big things”, die onze generatie gaat maken. Al die technologiën bestaan o.a. door programmeurs. Jij kunt daar ook aan bijdragen!

We leven ook in een tijd van automatisatie. Robots vervangen mensen in steeds meer beroepen. Dit kost echter geen banen per sé, want er ontstaan even goed nieuwe banen. Oftewel, het geeft een verschuiving in de banen die mensen moeten vervullen. Je hebt daarvoor de “vaardigheden van de 21e eeuw” (ook wel “computational thinking” genoemd) nodig. En die kun je bij CoderDojo leren!

Deze tijd waarin we leven is zelfs zo bijzonder, dat je jezelf relatief makkelijk dingen aan kunt leren met behulp van het internet. Het is een tijd waarin iedereen, ongeacht je achtergrond, gelijke kansen gaat krijgen. Je kunt apps downloaden, die al miljoenen downloads hebben, gemaakt door kinderen. Als zij dat kunnen, waarom probeer jij het niet ook?

Maar nog veel belangrijker: programmeren, of techniek in het algemeen, is ook nog eens hartstikke leuk! Het stelt je in staat om zelf dingen te maken, van je eigen computerspel tot een beveilingssysteem met “laser struikeldraad” voor je slaapkamer. En zelf zulke dingen kunnen maken, is leuk! Het doel van CoderDojo is om je te laten zien hoe leuk het wel niet is, en om je te laten zien dat ook jij het kunt! Wij helpen je graag.

Leer een superkracht!

Bij CoderDojo Alphen aan den Rijn kun jij bijvoorbeeld leren om je eigen computerspel te maken, een robotauto te programmeren, of 3D ontwerpen. Welke superkracht leer jij?

Doe mee!

Ben je nu al zo enthousiast geworden dat je direct mee wilt doen? Geweldig! Ontdek dan snel hoe onze dojo’s eruit zien, en hoe ook jij een cyber-ninja kunt worden!

CoderDojo Nederland

Wij zijn CoderDojo Alphen aan den Rijn. Op de website van CoderDojo Nederland kun je vinden waar de meer dan 100 andere onafhankelijke dojo’s in Nederland te vinden zijn!