Wat is CoderDojo?

CoderDojo is een techniek-/programmeerclub voor 7-17jr. De jeugd kan hier zoal leren hoe je een computer kan programmeren: maak een eigen computerspel, een website, of een app. Of leer hoe je elektronica kan aansluiten en programmeren. Of wellicht wil je leren hoe je kan 3D modelleren met de computer, en jouw eigen 3D model zelf uitprinten met een 3D printer? Het kan allemaal! Daarnaast ontmoeten deelnemers like-minded mensen, wat tot nieuwe vrienden en samenwerkingen kan leiden.

CoderDojo zelf is een internationale open-source non-profit organisatie die volledig door vrijwilligers wordt gerund. Iedere locatie – een dojo genoemd – opereert onafhankelijk door de inzet van lokale vrijwilligers. Omdat CoderDojo dus geheel door vrijwilligers wordt gerund, is deelname gratis. Eventuele kosten worden betaald door sponsoren en/of vrijwillige donaties van ouders.

Omdat iedere locatie onafhankelijk opereert, kun je bij veel dojo’s net iets anders leren, wat afhankelijk is van de expertise van de lokale vrijwilligers. Op de site van CoderDojo Nederland kun je alle Nederlandse dojo’s vinden.
Bij CoderDojo Alphen bieden wij deze onderwerpen aan.

Waarom meedoen?

We leven in de informatie eeuw: een tijd met technologieën die voorheen als onmogelijk werden beschouwd. Denk bijvoorbeeld aan smart phones, 3D printers, of zelfs 3D scanners. Virtual Reality is één van de “next big things”, die onze generatie gaat maken. Al die technologiën bestaan o.a. door programmeurs. Jij kunt daar ook aan bijdragen!

We leven ook in een tijd van automatisatie. Robots vervangen mensen in steeds meer beroepen. Dit kost echter geen banen per sé, want er ontstaan even goed nieuwe banen. Oftewel, het geeft een verschuiving in de banen die mensen moeten vervullen. Je hebt daarvoor de “vaardigheden van de 21e eeuw” (ook wel “computational thinking” genoemd) nodig. En die kun je bij CoderDojo leren!

Deze tijd waarin we leven is zelfs zo bijzonder, dat je jezelf relatief makkelijk dingen aan kunt leren met behulp van het internet. Het is een tijd waarin iedereen, ongeacht je achtergrond, gelijke kansen gaat krijgen. Je kunt apps downloaden, die al miljoenen downloads hebben, gemaakt door kinderen. Als zij dat kunnen, waarom probeer jij het niet ook?

Maar nog veel belangrijker: programmeren, of techniek in het algemeen, is ook nog eens hartstikke leuk! Het stelt je in staat om zelf dingen te maken, van je eigen computerspel tot een beveilingssysteem met “laser struikeldraad” voor je slaapkamer. En zelf zulke dingen kunnen maken, is leuk! Het doel van CoderDojo is om je te laten zien hoe leuk het wel niet is, en om je te laten zien dat ook jij het kunt! Wij helpen je graag.

Hoe ziet een dojo er uit?

Iedere dojo is onafhankelijk, anders en uniek. In Alphen aan den Rijn hebben wij twee verschillende opzetten: “normale” dojo’s en Focus Dojo’s.

Wat is een “normale” dojo?

Bij een “normale” dojo zul je tijdens een dojo individueel project-based leren programmeren in korte sessies, op een leuke niet-schoolse manier. Leren doe je vanuit nieuwsgierigheid, niet omdat het “moet” op school.

Project-based betekent dat je aan een concreet project werkt: je kan bijvoorbeeld vanaf dag één al aan een eigen computerspel werken. Je leert dus geen saaie stof waarvan je het nut nog niet in ziet. Je maakt iets waarvan je gelijk het resultaat ziet, en zonder dat je het door hebt, ben je spelenderwijs aan het leren programmeren.

Individueel betekent dat je iets alleen kan leren door het zelf te doen, en iedereen leert op een andere manier en op een ander tempo. Zo kan iedereen ook instappen wanneer hij/zij maar wilt! Individueel betekent overigens niet alleen: Het wordt sterk aangemoedigd dat de meer-ervaren deelnemers de minder-ervaren deelnemers helpen.

“Normale” dojo’s zijn iedere twee weken op zondagmiddag. Je kunt je hier inschrijven.

Wat is een FocusDojo?

Een FocusDojo is een speciale dojo met de opzet van een “CodeCamp” die typisch één hele dag duurt. Je kunt het zien als een soort computer scouting bijeenkomst. In tegenstelling tot een “normale” dojo zullen ouders afwezig zijn, en werkt iedereen aan hetzelfde onderwerp. Daarnaast zullen wij ook spelactiviteiten gaan doen, zoals Levend Stratego of trefbal. Hierdoor zal er veel meer interactie zijn tussen de deelnemers dan in een “normale” dojo, waardoor je gegarandeerd nieuwe vrienden zult maken. Met dit alles kun je verzekerd zijn van een superleuke dag!

Voor sommige FocusDojo’s is wel een kleine voorkennis nodig. Die kun je bij onze “normale” dojo’s opdoen!

FocusDojo’s organiseren wij een paar keer per jaar, en kondigen wij aan op onze nieuws pagina. Als je op het inschrijfplatform Zen onze dojo “joined”, dan krijg je ook automatisch een email wanneer de inschrijving open gaat: zo ben je er altijd als één van de eersten bij!

Hier vind je hoe onze sessies er uit zien, informatie over deelname, en hoe je je kunt inschrijven.