Veelgestelde Vragen / Frequently Asked Questions (FAQ)

Nieuw?

Voor wie is CoderDojo?

CoderDojo is voor iedereen in de leeftijdscategorie 7 tot 17 jaar.

Je hoeft nog geen ervaring te hebben met programmeren, maar je moet wel zelf de interesse hebben om het te leren. Dus niet omdat je ouders het leuk vinden.

Ik ben nieuw. Wanneer kunnen nieuwkomers beginnen?

Wanneer je maar wilt.

CoderDojo maak gebruik van een individueel leerprincipe, in tegenstelling tot een klassikaal principe. Hierdoor kan iedereen altijd meedoen op zijn/haar eigen niveau. Je kan dus niet “achter lopen” zoals in een klas.

Daarna kun je zo vaak (of weinig) komen als je maar wilt, en verder gaan waar jij gebleven was.

Ik weet niet of CoderDojo ook iets voor mij zal zijn.

Geen probleem! Kom gewoon eens een keer kijken!

Blijkt het leuk te zijn? Dan zien we je graag een volgende keer weer terug. Is het toch niets voor jou? Geen probleem, CoderDojo is geheel vrijblijvend, dus schrijf je gerust weer uit.

Moet ik verplicht iedere keer komen?

Nee, je kan zo vaak (of weinig) komen als je maar wilt!

Bij CoderDojo gebruiken we een individueel leerprincipe, waardoor je iedere keer verder kan gaan waar jij gebleven was. Hoe vaker je komt, hoe sneller je zal leren, maar je mist dus niets als je een keertje niet kan. Ook kun je thuis verder, want alle software is gratis, en onze opdrachten staan online.

Let wel, als je bijvoorbeeld maar eens in de twee maanden komt en nooit thuis iets doet, dan zal alles wat je geleerd hebt iedere keer weer weggezakt zijn. Dat is dus niet handig.

Programmeren. Is dat niet iets voor alleen jongens?

Als je van mening bent dat meisjes alleen met poppen mogen spelen, dan ja. Dat is de ouderwetse mening dat vrouwen de zorg in moeten, en dat mannen de technische beroepen moeten vervullen. Maar waarom? Dat is niet meer van deze tijd. Zowel mannen als vrouwen zijn even geschikt om te programmeren, en in onze ervaring vinden vrouwelijke deelnemers programmeren even leuk en interessant als mannelijke deelnemers.

Is 7 jaar niet erg jong om te leren programmeren?

Voor sommige kinderen is 7/8 jaar inderdaad eigenlijk te jong, zéker wanneer ze begrijpend lezen nog niet helemaal onder de knie hebben.

Echter, ieder kind is uniek! Daarmee is het onmogelijk om een leeftijd aan een bepaald onderwerp te hangen. In onze ervaring zijn er ook genoeg jonge kinderen die al richting het logisch redeneerniveau van jongeren gaan: die kinderen zijn al prima in staat om te leren programmeren, en zij vinden het vaak ook erg leuk om te doen. Zeker voor die kinderen is CoderDojo al prima geschikt op een leeftijd van slechts 7 jaar oud.

Weet u niet of uw kind wellicht nog te jong is? Doe dan gerust een keer mee! Blijkt het toch niets te zijn? Dan wacht u gewoon nog een jaartje of twee.

Ik ben 14+. Wat hebben jullie voor mij?

Zoals je misschien al op de foto’s hebt gezien: het meerendeel van onze deelnemers zit nog op de basisschool. De gemiddelde deelnemer is zo’n 10-11 jaar oud. Echter, dat betekent niet dat CoderDojo niet voor 14+ is! Het is ons alleen nog niet gelukt om veel deelnemers van 14+ aan te trekken, vermoedelijk omdat zij vaak ook al andere dingen te doen hebben. Dat willen wij echter wel! Dus laat je niet afschrikken door de jonge gemiddelde leeftijd.

Voor 14+ zullen wij eerst even kijken hoeveel ervaring je al hebt, om zo het ideale startpunt voor je te vinden. Ook peilen we wat je het leukste lijkt. Dan kun je bijvoorbeeld:

  • met Arduino elektronica leren aansluiten en ontwerpen, en zodra je iets verder bent, dan kunnen we je leren om DIY projecten te maken zoals een “laser tripwire”, een schaakklok, een deurslot met een pasje, etc.
  • met Python leren programmeren en zo bijvoorbeeld een computerspel maken met PyGame, of via computercode er achter komen waar het International Space Station (ISS) zich bevind en op de wereldkaart weergeven.
    Python is ook een zeer nuttige programmeertaal (en momenteel één van de meest populaire talen) om op je CV te hebben staan voor het bedrijfsleven. Het wordt vooral gebruikt om werk te automatiseren.
  • leren 3D modelleren (met Blender/OpenSCAD/Fusion360). Hier kun je computeranimaties mee maken, of je kunt met de 3D printer aan de slag gaan.
  • met Unity een 2D of 3D spel maken, die op zowel de computer als op smartphones te spelen is.

Of als je zelf al een specifiek idee hebt van wat je wilt maken, dan helpen wij je om je ambitie te verwezenlijken – ook als we op dit moment voor dat onderwerp nog geen opdrachten hebben.

Is het echt helemaal gratis?

Jazeker. CoderDojo is een vrijwilligersorganisatie, dus alle mentoren komen jou vrijwillig (=gratis) helpen: zó enthousiast zijn ze! Alle kosten die wij hebben, dekken wij met sponsoringen en vrijwillige donaties van ouders.

Dit alles betekent dat jij geheel gratis kunt meedoen!

Inschrijven

Het inschrijven lukt niet.

Stuur ons een email, dan reserveren wij een plek voor je. Tijdens je eerste dojo kunnen we kijken wat er niet gelukt is met het inschrijven, zodat het voor volgende keren wel werkt.

Ik heb mij aangemeld, maar ik kan toch niet komen. Wat moet ik doen?

Geen probleem! Maar meldt u dan wel zo snel mogelijk even af. Zo komt uw plaats beschikbaar voor iemand anders, en weten wij hoeveel deelnemers we mogen verwachten.

Tijdens uw inschrijving heeft u een inschrijfbevestiging op uw mail ontvangen. In die mail staat een link om u af te melden.

Moet ik bij mijn kind blijven tijdens de CoderDojo?

Nee, dat moet niet, maar het is vaak wel leuk! Veel ouders gebruiken CoderDojo ook als bijvoorbeeld ouder-kind activiteit, om zo samen met programmeren & techniek bezig te zijn.

Wel moet gezegd worden dat onze vrijwilligers geen pedagogische training (maar natuurlijk wel ervaring) hebben. Daarom is de regel van de internationale CoderDojo organisatie dat er altijd enkele ouders aanwezig moeten blijven. Dit hoeven wij echter niet te vragen, want dit gebeurd vanzelf al.

Aan ouders van 8- vragen wij wel om uw kind te helpen met begrijpend lezen voor zover dat nodig is. Zo kunnen onze vrijwilligers zoveel mogelijk deelnemers helpen.

Kiest u ervoor om niet te blijven, en is uw kind 12-? Dan willen wij u vragen uw telefoonnummer achter te laten voor noodgevallen.

Laptop

Waar moet mijn laptop aan voldoen?

Zolang als de laptop WiFi heeft (wat tegenwoordig alle laptops hebben), en de laptop niet zó langzaam is dat opstarten alleen al 5 minuten duurt, dan komt het helemaal goed.

Moet ik alvast iets op mijn laptop installeren?

Dat kan handig zijn, ja.

In ieder geval voor 12- beginnen wij altijd met Scratch (tenzij je / uw kind al veel ervaring heeft). Dit kan op twee manieren, ons advies is optie #2:

  1. Downloaden voor off-line gebruik, of:
  2. Een account voor uw kind aanmaken voor de on-line versie. (Knop “Join Scratch” rechts-bovenin.) Dan hoeft u niets te installeren.

Voor 13+ zullen wij eerst kijken hoeveel ervaring je al hebt, en wat je graag wilt doen. Tenzij je dit al weet aan de hand van wat wij aanbieden, hoef je nog niets te installeren.

Ik heb geen eigen laptop. Kan ik meedoen?

Natuurlijk! Wij hebben een ruime hoeveelheid leenlaptops beschikbaar. Deze hoeft u niet te reserveren: u kunt gewoon komen, en ter plekke verdelen wij de laptops.

Overige

Mijn vraag staat er niet bij, en ik zie hem ook nergens op deze website beantwoord worden.

Neem gerust contact met ons op.