Interesse om ons te helpen? Graag!

CoderDojo is een organisatie die volledig gerund wordt door vrijwilligers. Daarmee kunnen deelnemers gratis deelnemen, en is het dus voor iedereen toegankelijk.

In de praktijk blijkt dat er veel meer mensen interesse hebben om deel te nemen dan dat er mentoren beschikbaar zijn. Bovendien is het belangrijk om een gezond aantal mentoren per deelnemer te hebben. Zo kunnen we iedere deelnemer de individuele aandacht geven die ze nodig hebben om zowel efficiënt als leuk te leren programmeren.

CoderDojo Alphen aan den Rijn is relatief nieuw: wij zijn pas in februari 2018 begonnen. Zeker omdat wij nieuw zijn, kunnen we jouw hulp goed gebruiken!

Kan je nooit wanneer onze dojo’s zijn, maar heb je wel interesse om te helpen? Laat het ons dan ook weten! Wanneer wij meer mentoren hebben, willen wij uiteindelijk ook uitbreiden naar bijvoorbeeld de zaterdagmiddag.

Wie kunnen wij goed gebruiken?

Wij zoeken voornamelijk mentoren — mensen die de deelnemers begeleiden. Daarvoor hoef je helemaal niet technisch te zijn: organisatorisch, of het begeleiden van spellen bij onze FocusDojo’s helpt ons ook gigantisch uit de brand!

De meeste CoderDojo mentoren vallen in twee categoriën die van elkaar kunnen leren:

 1. Mensen met technische kennis die het leuk vinden om hun kennis met de jeugd te delen, en zo pedagogische ervaring opdoen.
 2. Mensen met een pedagogische achtergrond die het leuk vinden om met kinderen te werken, en door middel van CoderDojo zelf technische vaardigheden opdoen.

Al technische/programmeer kennis?

Heb je al technische kennis, maar wellicht nog geen ervaring met kinderen? Vind je het leuk om jouw kennis met de jeugd te delen? En wil je ervaring met kinderen opdoen? Dan ben je zeker geschikt om mentor te worden! Zo doe je vanzelf pedagogische ervaring op, en ontwikkel je ook je eigen technische kennis verder.

Ook zullen wij zeer waarschijnlijk dingen aanbieden waar je zelf nog nooit mee hebt gewerkt (Scratch? Arduino?). Maak je daar geen zorgen om: als je al algemene programmeerkennis hebt, dan leer je deze dingen eenvoudig vanzelf! Ook is het niet nodig om alles te kunnen – andere mentoren hebben andere specialiteiten. Wel goed om te weten: de meeste deelnemers werken met Scratch, dus alle mentoren leren (in ieder geval een beetje) Scratch.

Af en toe organiseren wij ook speciale FocusDojo’s, waar we de deelnemers iets bijzonders aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan solderen, of iets bijzonders 3D modelleren en printen. Het zou ook geweldig zijn als je hieraan kunt bijdragen: dan wel organisatorisch, dan wel door de deelnemers te begeleiden of activiteiten te leiden.

Al pedagogische kennis?

Heb je al pedagogische kennis / ervaring met kinderen, maar kun je nog niet programmeren? Heb je wel interesse om te leren programmeren? Ook dan ben je geschikt om mentor te worden! Door als mentor te helpen kan je technische kennis opdoen door van onze technische mentoren te leren, en door samen met de (jongere) kinderen de basis te leren. Ook kun je onze technische mentoren helpen met jouw pedagogische kennis.

Als je nog nooit iets met programmeren hebt gedaan, hoef je niet bang te zijn dat het te moeilijk is: immers, onze opdrachten beginnen op niveau nul en bouwen zeer langzaam in niveau op, want vrijwel iedere 7/8-jarige heeft natuurlijk óók nog nooit geprogrammeerd. Zeker in het begin zul je dan dus ook voornamelijk de leeftijdscategorie 7 t/m 10 (met Scratch) begeleiden.

Daarnaast kunnen wij jouw pedagogische ervaring ook goed gebruiken bij onze FocusDojo’s! Dat zijn evenementen waarbij de ouders afwezig zijn, die typisch één hele dag duren, en waar we ook niet-technische spelactiviteiten tussendoor doen. Hier kun je bijvoorbeeld organisatorisch aan bijdragen, zorgen voor een goed verloop van de dag, en spelactiviteiten leiden.

©CoderDojo Nederland

Val je in geen van beide categoriën, maar heb je wel interesse om ons te helpen? Geen probleem. Neem dan ook contact met ons op! Dan draai je gewoon een paar keer mee. Zo kun jij kijken of je het leuk vind, en of het goed gaat; en kunnen wij kijken of je potentie hebt. Immers, je moet ergens beginnen met ervaring opdoen!

©CoderDojo Nederland

Wat doet een mentor?

Een mentor is iemand die tijdens een dojo sessie rondloopt en deelnemers individueel helpt met de problemen waar ze tegenaan lopen. Ook inspireer je de deelnemers, en maak je het zo leuk en interessant voor ze. Op die manier kijken ze de hele week uit naar de volgende sessie!

Wat is je taak?

 • Kinderen (individueel) begeleiden met hun uitdagingen.
 • Kinderen enthousiasmeren voor programmeren en technologie.
 • (Optioneel) Zelf nieuwe opdrachten bedenken en uitwerken.

Wat verwachten we van jou?

 • Het leuk vinden om met kinderen te werken & kindvriendelijk zijn
 • Enthousiast zijn over programmeren & techniek
 • Het leuk vinden om kennis te delen / coaching
 • Geduldig zijn
 • Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen overhandigen. Deze kunnen wij gratis voor je aanvragen.
 • Bij enige voorkeur maandelijks 4 uurtjes structureel beschikbaar zijn.
  (Kan/Wil je vaker? Graag!)
 • Er is geen leeftijdseis. Bijvoorbeeld, als je zelf pas 13 jaar bent, dan ben je ook al prima in staat om leeftijdsgenoten of jongere kinderen te helpen. Sterker nog, dat is voor de deelnemers alleen maar fijn! Het enige wat wel belangrijk is natuurlijk, is dat je al meer programmeerkennis hebt dan de beginnende deelnemers.

Wat krijg je ervoor?

 • Iedere keer dankbare lachende jeugd
 • Veel zelfvoldoening
 • Zelfontwikkeling (coaching skills, omgang met kinderen, programmeren, …)
 • Door iets uit te leggen, wordt je daar zelf ook beter in!
 • Gebruik de kinderen als motivatie om zelf iets nieuws te leren.

Communicatie, Reclame, etc.

Een andere (niet-technische) manier om ons te helpen, is om voor ons social media (zoals Facebook en Twitter) te onderhouden, en zo nieuws te delen.

Ook hebben wij er baat bij indien u ons wilt helpen om meer mentoren te vinden, te adverteren (bijv. dojo sessies aankondigen in agenda secties van kranten), of sponsoren en andere samenwerkingen te zoeken.

Kom jij ons team versterken?

Is jouw interesse gewekt? Of heb je nog vragen? Stuur ons dan een e-mail!

Het is, vanzelfsprekend, ook mogelijk om een aantal keer vrijblijvend bij ons te komen kijken.